středa 2. dubna 2014

Péče o pleť / Skin care

Vítám Vás u středečního "beauty" článku!

Určitě každá z nás má svůj způsob, jak pečovat o svou pleť, protože ne všechny máme stejný typ pleti, a i tomu bychom péči měly přizpůsobit. Já zde dnes uvedu své postřehy a jak o pleť pečuji já. Rozhodně to není nijak závazný postup, jak by měli postupovat všichni. Je to jen léty ozkoušený způsob, který mi vyhovuje :)


Rozhodně doporučuji věnovat své pleti péči minimálně dvakrát denně, a to ráno a večer. Pokud máte pleť suchou, ideální je promazávat ji, kdykoli máte příležitost. Samozřejmě asi během dne, kdy jste v práci a máte na obličeji make up, to úplně možné není, ale třeba o víkendu, kdy pleť od make upu odpočívá (tedy u mě to tak je, pokud nikam nejdu), tak by mělo platit: mazat, mazat, mazat. To asi nebude platit pro mladší slečny, které mají pleť spíš mastnější a trpí na pupínky. Ale každá z nás už ví, co je pro její pleť nejlepší a jakou péči zvolit.

RÁNO

Když ráno vstanu, tak první místo, kam vedou mé kroky, je koupelna, kde mimo toho, že si vyčistím zuby, si opláchnu obličej. Nemám ráda mýt si obličej teplou vodou a i si myslím, že je rozhodně zdravější pro pevnost pleti mýt ji studenější vodou. Po umytí pleť lehce osuším, žádné drhnutí! A pak nastává čas pro čištění. K čištění používám buď micelární vodu nebo pleťovou vodu. Když nemám na pleti ještě nějaký make up z předchozího dne, tak použiji pleťovou vodu, jinak sáhnu po micelárce. Po vyčištění nanesu krém (ráno raději tělové máslo v mini balení – Alverde s makadamovým oříškem a bambuckým máslem pro suchou pokožku), protože mi přijde, že ráno si pleť žádá větší výživu. Máslo nechám vstřebat a pak už si jedu bázi pod make up a samotný make up :) 

VEČER

Můj večerní rituál péče o pleť asi úplně není tak, jak by měl být a pořád si říkám, že ho změním a budu to dělat tak, že se nejdříve odlíčím a pak se vykoupu, ale stále to dělám přesně opačně. Tedy po koupeli se odlíčím (odličovat pleť byste měly, ať jste nalíčené nebo ne!, pokud nalíčené nejste, tak věřte, že odličování není zbytečné, protože v tu chvíli neodstraňujete make up, řasenku či tužku na oči, ale zbavujete se škodlivin, které pleť do sebe během celého dne „nasála“). Po odlíčení nanesu hydratační krém (ideální by byl krém noční, já jsem ale na tohle hrozný vandrák a koupím si prostě hydratační krém, ale věřím, že určitě mají opodstatnění sady, kde je denní krém a noční krém). Jinak je určitě lepší postup opačný, než je ten můj, tedy nejdříve se odlíčit, vykoupat se a pak na ještě vlhkou pokožku nanést hydratační krém, který se díky vlhkosti v pleti lépe vstřebá a pleť si tak vezme více živin.

ROČNÍ OBDOBÍ

Samozřejmě péči o pleť bychom měly také přizpůsobovat tomu, jaké je zrovna roční období. Protože je pravděpodobné, že v létě nebudeme mít například tak vysušenou pleť jako v zimě, kdy pleť velmi trpí, především přechody z mrazu do tepla a naopak. Zvlášť pak jsou pro pleť problémem místnosti, kde se topí nebo naopak, kde je klimatizace, a jsou tak živnou půdou pro vysušování pleti. 

MASKY, PEELINGY A JINÉ

Často se doporučuje obrátit se v péči o pleť na odborníky. Rozhodně proti tomuto nic nemám, určitě je fajn se jednou za čas svěřit do rukou zkušené kosmetičky. Bohužel já mám s návštěvou kosmetičky zkušenost z dob, kdy mě právě taky trápily pupínky a čištění od paní kosmetičky tedy rozhodně nebylo nejpříjemnější. Odcházela jsem v obličeji celá rudá, a ani nemluvím o tom, jak mi tekly slzy od "bolesti"... No nebyl na mě hezký pohled :D Od té doby všemožnému hnípání a rýpání v pleti nemůžu přijít na chuť a bojím se kosmetičky jak čert kříže. Určitě ale každý má zkušenost jinou a v dnešní době už jsou jistě v kosmetických salonech využívány šetrnější metody. I když si taky vzpomínám, že mi tenkrát doporučovali na akné chemický peeling, což je pro pleť taky pořádný dryák. No jsem ráda, že jsem tyto věci nakonec podstupovat nemusela. 

Kromě přípravků pro čištění a hydratování pleti jsou na trhu k dostání další výrobky, které můžete vyzkoušet a zjistit, které Vám vyhovují a jsou pro Vás a které naopak vůbec ne. Například pokud budete mít velmi suchou a citlivou pleť, nebudou pro Vás příliš vhodné peelingy, které by Vám pleť jen podráždily. Ale pravděpodobně Vám budou vyhovovat různé hydratační masky, kterou si i já čas od času dám a cítím, že je pleť pak oživená a zdravější. Co se týče masek, v těch nejsem žádný přeborník, a ve své sbírce mám pouze hydratační pleťovou jogurtovou masku s jahodou od Avonu, a kaolinovou pleťovou masku avokádo a oves od značky Freeman. Masku od Freemana asi používám nejčastěji, ale nutno říci, že s touto maskou to chce taky opatrně, pokud máte suchou pleť, protože trošku vysušuje, tím, že má stahující účinek a působí proti pórům. Ale zase je pravda, že pokud cítíte, že jste zrovna v období, kdy máte více pórů nebo se Vám dělají pupínky, je tahle maska skvělá. Já si ji dávám tak jednou týdně, což se pro mou pleť i doporučuje.

OČI

Doposud jsem se zmiňovala o pleti jako takové, ale důležitá je rovněž péče o oči a oblast očního okolí, zvláště pokud Vám již bylo 25 let. Určitě nečekejte, až se objeví první vrásky a teprve pak začít řešit vrásky kolem očí zvýšenou péčí o ně. To už je pozdě. Lépe je vráskám předcházet. Proto rozhodně není brzy, když si již v tomto věku pořídíte ať už krém či sérum proti vráskám u očí. Já se přiznám, že se k tomuto kroku už taky nějakou tu dobu chystám. V péči o oči jsem byla velmi spokojená s výrobkem opět od Avonu, v takovém malém kalíšku. Takový modrý gel to byl. Zkoušela jsem ho hledat na stránkách Avonu, ale už ho asi neprodávají :( Ale vím, že byl fajn, protože nevysušoval a hezky hydratoval oční okolí. Na tomto místě by mě zajímalo, zda máte Vy osobně nějaký tip, jakou "oční péči" si pořídit, s čím jste byli spokojeni a co byste mohli doporučit?

V péči o pleť je tedy třeba si hlavně říci, co od krému nebo jiné péče o pleť očekáváte. Zda máte pleť suchou a chcete ji hydratovat, nebo zda chcete potlačit mastnější film na pleti a zbavit se pupínků.
V každém případě ať používáte jaký krém chcete, vždy věnujte svou pozornost ikonce SPF (sun protection factor = ochranný faktor), a to nejen, když je léto. Ochranný faktor je třeba užívat i v zimě a chránit tak pleť po celý rok. Není tedy na místě říci si, že ochranný faktor platí jen pro opalovací krémy. Koukejte se tedy i na to, jaký ochranný faktor má Váš běžný denní krém a také podle toho si krém vyberte.

-----

Welcome to Wednesday´s beauty article!

Certainly each of us has a way of taking care of their skin. Because not everyone has the same skin type and also to this we should adapt our skin care. Today I´ll mention here my observations and how I care about my skin. It´s not definitely in any way a binding procedure how should everybody act by. It´s just the manner tried out through years, that suits me :)

I absolutely reccomend to take care after your skin at least twice a day, in the morning and in the evening. If you have dry skin, it´s ideal to grease it whenever you have a chance. Of course during the day, when you´re at work having your make-up on, it´s not entirely possible. But maybe at weekends, when the skin is having a rest from make-up (it´s my case, if I´m not going anywhere), it should be applied: grease, grease, grease. It won´t probably pay for younger girls who have rather oily skin and suffer from acne. But I guess each of us already knows what´s the best for her skin and what kind of care to choose.

IN THE MORNING

When I get up in the morning, the first place where my steps go, is a bathroom, where besides I clean my teeth, I wash my face. I don´t like to wash my face with warm water and also I think it´s definitely healthier for the skin firmness to wash it with colder water. After the washing I lightly dry my face with a towel, but no scrubbing! And then it´s time for cleansing. For cleansing I use either micellar lotion or face lotion. When I don´t have any make-up on my face from the previous day, I use face lotion, otherwise I reach for the micellar solution. After the cleansing I apply a cream (in the morning I rather use body butter in a mini pack - Alverde with macadam nut and shea butter for dry skin), because it seems to me that in the morning the skin calls for greater nutrition. I let the butter absorb into the skin and then I´m going for a base under make-up and make-up itself :)

IN THE EVENING

My evening ritual of skin care isn´t probably as right as it should be and I keep saying I´ll change it and I´ll do it like firstly I cleanse my face and then I´ll have a bath, but I still do the opposite way. So after the bath I cleanse my face (you should cleanse your skin whether you´re wearing make-up or not!, if you´re not, so believe that the cleansing isn´t useless, because at that moment you don´t remove make-up, mascara or eyeliner, but you remove the pollutants that the skin during the whole day absorbed in). After the cleansing I apply a moisturizing cream (ideal would be a night cream, but I´m terrible bum at this and just buy a moisturizing cream, but I believe that the sets with day cream and night cream are justifiable). Otherwise it´s certainly better the opposite procedure than I have. So firstly to cleanse your face, then have a bath or shower and then on still wet skin apply a moisturizer. Because the cream will absorb better thanks to moisture in the skin and the skin will take more nutrients from the cream.

SEASONS OF THE YEAR

We should of course adapt the skin care to the seasons of the year. Because it´s probable that for example in the summer we won´t have so dry skin as in the winter, when the skin suffers much, especially with the transitions from the cold to hot and the other way around. Particularly then the problem for the skin are the rooms where it´s heating up or where the air condition is and this situation is then breeding ground for drying out the skin.

FACE MASKS, SCRUBS AND OTHERS

It´s often recommended to have recourse to the skin care experts. I abolutely have nothing against this, sure it´s nice from time to time entrust to the hands of experienced beautician. Unfortunately I have my experience with the visit of a beautician from the times when I have been plagued by pimples and the cleansing from her wasn´t at all the most pleasant thing in the world. I left very red in the face and I don´t even mention how the tears fell from my eyes from the "pain"... Well, it wasn´t very pretty look on me :D Since that time I can´t get a taste to every possible grubbing around and meddling in the skin and I´m scared of beauticians like hell. But certainly everyone has a different experience and in my opinion nowadays there are certainly used more friendly methods in the beauty salons. Although I also remember back then they were recommended me a chemical scrub for the acne, which is also a stiff hooch. Well I´m glad I finally hadn´t to pass through these stuff.

Apart from the skin cleansers and moisturizers there are available other products on the market you can try and see which suit you and are good for you and which ones on the contrary not a bit. For example if you have very dry and sensitive skin, the scrubs won´t be very fitting for you because it would just irritate your skin. But probably some moisturizing face masks will be suitable for you. I also from time to time put some moisturizing mask on my face and I feel revived and healthier skin. As for the facial masks, I´m not an expert in this and in my collection I only have a Moisturizing Strawberry Yogurt Facial Mask from Avon and Facial Clay Mask Avocado and Oatmeal from the brand Freeman. The mask from Freeman I use most often, but it needs to be said that you should be more careful with this mask, if you have dry skin because it dries the skin a little how it has an astringent effect and counteracts the pores. But it´s then true that if you feel that you´re in the period when you have more pores or pimples, this mask is great. I put this once a week, which is also recommended for my skin type.

EYES

So far I´ve referred to the skin as such, but what is also important, is the eyes care and the eyes area care, especially when you´re 25+. Sure don´t wait until you see the first wrinkles and only then begin to deal with wrinkles around the eyes with increased care for them. This is too late. It´s better to prevent the wrinkles. Therefore it´s not soon, if you at this age get either some anti-wrinkle cream or anti-wrinkle serum for eyes. I admit I´ve been ready for this step for some time. In the eye care I was very satisfied with the product from Avon again, in such a small cup. It was such a blue gel. I tried to find it on the Avon sites, but I think they probably don´t sell this anymore :( But I know that was fine, because it didn´t dry and pretty hydrated the eye area. At this point I wonder if you personally have some tip what kind of "eye care" to buy, what you´ve been satisfied with and that you could recommend?
In the skin care it´s then primarily important to say what we expect from the cream or other skin care. Whether you have dry skin and you want to hydrate it or if you want to suppress the oily film on the skin and get rid of the pimples.
In any case no matter what cream you use, always pay attention to SPF (sun protection factor), not just when it´s summer. The protection factor should be used also in the winter and thus protect the skin throughout the year. It´s not then on the place to say that a protection factor only pays for the sun creams. Look therefore on what protection factor is your ordinary day cream and also according to this choose your cream.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, tzn. objeví se až po schválení autorky blogu. Děkuji :)